Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Omhoog ItaliŽ reizen Herstel en erkenning Gebruiken Anekdotes Karakter Uitleg standaard De rasstandaard

Het karakter

Dit is slechts een korte beschrijving van het juiste karakter van de Cane Corso. Een uitgebreide beschrijving vindt u verder op deze site.

Het karakter:
Van oorsprong is de Cane Corso een veedrijver. De Cane Corso was belangrijk als helper bij de fok van varkens, runderachtigen en schapen, waar de Corso zijn aangeboren gevoel voor het bijeenhouden van de kudde in het territorium demonstreerde en de moed om weerspannige dieren aan te pakken, vaak met een gewicht van meerdere 100en kgís. Bij deze activiteit betoog de Corso zijn meest deugdelijke service van bewaking tegen de roofdieren en de veedieven.
Belangrijke karaktereigenschappen om dit werk uit te voeren zijn:
Moed
Temperament
Oplettendheid
Drijfvermogen
We kunnen dus stellen, dat de Cane Corso een moedige temperamentvolle hond is, die zeer oplettend zijn werk doet. Zijn drijfvermogen zal ervoor zorgen dat de kudde bij elkaar blijft. Hiervoor dient de hond over enige dominantie te beschikken. Dominant is zeker niet gelijk aan agressief. Dominant in deze is een uitstraling van moed, waarbij respect wordt afgedwongen. "Hier ben ik en kom niet in mijn buurt". Zonder deze imposante houding zouden de kuddedieren geen respect voor de honden hebben, die vaak veel kleiner in grootte en gewicht zijn dan de individuele dieren in de kudde. Het tonen van enige angst door de hond was uit den bozen. Hiermee zou hij een zwakte tonen, waar een hele kudde direct gebruik van kon maken door uit te breken.

Een Cane Corso is geen watje. Een Cane Corso is ook echt niet zomaar voor iedereen geschikt. Ervaring met het correct opvoeden van honden, liefst Dogachtige, is een vereiste! Verder is de Cane Corso een actieve hond. Het is dus geen rustige hond die genoeg heeft aan een wandelingetje naar de eerste lantarenpaal en terug. Hij moet zijn energie ook kwijt kunnen. Kan hij dat niet, dan zal een inboedel een van de eerste dingen zijn, waar de hond zijn energie op uitleeft. Een Cane Corso is een werkhond, die wilt werken voor zijn baas. Hij is zeer intelligent, waardoor hij heel snel leert. Op puppycursus zijn ze vaak de koplopers van de klas. Deze intelligentie heeft echter ook een nadeel. Niet alleen juiste dingen (zitten, plaats, af, blijven, los etc.) zijn snel geleerd, maar ook onjuiste dingen die een baas uit onervarenheid of liefde voor zijn puppy aan de hond leert (op schoot zitten als ze nog heel klein zijn), zijn ook zo geleerd. Maar is het nog leuk om een volwassen Cane Corso op schoot te hebben? Bij de opvoeding van een Cane Corso dient de eigenaar zich altijd af te vragen of het gedrag ook nog gewenst is als de pup volwassen is. Eenmaal iets geleerd, dan is het heel moeilijk een Cane Corso nog iets af te leren.

Een correct opgevoede Cane Corso is een wereldhond, die zeer baasgericht is. Een uitgebreid artikel over het karakter van de Cane Corso volgt spoedig op deze site.

Lees ook de korte uitleg over het gewenste uiterlijk van de Cane Corso, om zo een betere indruk te krijgen van hoe hij er echt uit hoort te zien.

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it