Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

La Grazia Di Dio Cane Corso Kennel, since 1995

Het fokken van Cane Corsos is voor ons een hobby. Voordat we met onze Delilah besloten te fokken, hebben wij ons eerst 5 jaar in het ras verdiept. De resultaten zijn verbluffend. Ons eerste Cane Corso nestje had al meteen de eerste HD vrije Cane Corso ooit in Nederland geröntgend, als gevolg. Daarbij doen wij natuurlijk zeker ons best om Cane Corsos te fokken, die de rasstandaard zo goed mogelijk benaderen. Dat onze eigen gefokte Stella inmiddels Nederlands Kampioen is, was weer een droom die werkelijkheid werd. Na deze goede start, zien wij onze toekomst in de Cane Corso wereld rooskleurig tegemoet.

In 1993 maakten wij voor het eerst kennis met een Cane Corso en we waren op slag verliefd. Die liefde voor het ras is nooit meer weg gegaan. Nu blijkt dat heel wat Cane Corso eigenaren deze zelfde hond gezien hebben als eerste Cane Corso in hun leven. In 1995 kregen wij onze eerste eigen Cane Corso, Delilah. Nog toen zij een pup was van ongeveer 4 weken en voor het eerst in ons leven kwam, was het liefde op het eerste gezicht. We gingen ons steeds beter in het ras verdiepen. Nederlandstalige literatuur over het ras was er niet, dus waren we genoodzaakt Italiaanse boeken te vertalen. Naast de heidense klus van het vertalen, moesten we ook de informatie gaan filteren en laten verifiëren, voordat de waarheid eindelijk boven tafel kwam. Nieuwe eigenaren hoeven zich door internet gelukkig niet meer in het zweet te werken om wat meer informatie over hun hond te verkrijgen. Toch zijn wij blij dat wij dit wel hebben moeten doen. Opgedane kennis blijft dan veel beter hangen en dit kunnen wij goed gebruiken bij de selectie voor ons eigen fokprogramma.

In deze tijd hebben wij het ras goed geobserveerd en de voor en nadelen van het ras en zijn bloedlijnen nauw bestudeerd. Al snel viel ons op dat de honden vaak niet op elkaar leken. De rasstandaard is er echter duidelijk in hoe een Cane Corso eruit hoort te zien.

Het bestuderen van stambomen heeft ons een behoorlijk goed inzicht geven van de bloedlijnen waaruit gezonde en rastypische nakomelingen voortkomen. Om teveel familieverwantschap te voorkomen, zal deze studie echter nooit tot een einde komen. Wij zijn altijd opzoek naar nieuwe bloedlijnen om zo een brede genendiversiteit binnen ons ras te waarborgen.

Om onze kennis over stambomen en bloedlijnen te delen met andere fokkers wereldwijd en het zo voor iedereen mogelijk te maken van deze kennis gebruik te maken, hebben wij onze stambomendatabase on-line gezet op www.canecorsopedigree.com . Uiteraard hadden wij onze database nooit zo uitgebreid kunnen maken zonder de hulp van andere fokkers die graag hun stambomen met ons deelden om ook deze honden tot onze database toe te voegen. Samen staan we sterk en alleen door informatie onderling te delen werken we met zijn allen samen aan de toekomst van ons ras.

Na ruim 10 jaar actief te zijn geweest met de Cane Corso in Nederland, ben ik naar Italië verhuisd. In Matera bevind ik me in het centrum van de oorsprong van het ras, van waar ik eenvoudig het grootste deel van Zuid Italië op een ochtendje op en neer rijden kan bezoeken en zo nog de oorspronkelijke Cane Corso kan vinden om mijn kennel te versterken en Cane Corso te fokken zoals Cane Corso bedoeld is.

Ondanks dat ik in de keuken van de oorsprong van het ras woon, en hele goede contacten heb met veel van de oorspronkelijke fokkers hier, laat ik geen gelegenheid voorbij gaan om buiten Italië Cane Corsos te bekijken. Veel van de door mij gefokte honden bevinden zich over de gehele wereld. En het is belangrijk voor mij om hun nazaten in het oog te houden en eventueel terug te kunnen grijpen naar nazaten van mijn oude honden, om zo het bloed van mijn eigen fok te behouden. Veel oude fokkers hier in Zuid Italië fokken volgens hun oude ideaal. Soms komt dat niet helemaal overeen met de rasstandaard. Het oude oorspronkelijke bloed is uitermate belangrijk om een stabiel sterk karakter te behouden in het ras. Dit omdat ik helaas over de gehele wereld toch veel honden met angst zie of karakters die totaal niet bij het ras horen. Mijn doel is dit oorspronkelijke bloed te gebruiken, maar toch aan de rasstandaard te voldoen. Om deze reden komt ook El Mesquital Zac, kleinzoon van de door mij gefokte Grand Champion La Grazia Di Dio Manfredo bij mij op vakantie. Dat Zac ook nog dat originele karakter heeft, gaf natuurlijk de doorslag. Een echte Cane Corso kent geen angst! Respect ja, angst NEE!

Zoals gezegd, het karakter is voor mij een groot probleem geworden in het ras wereldwijd (dat het rastype ook te wensen overlaat is voor iedereen zichtbaar). Omdat ik fok om een oorspronkelijk angstvrij sterk karakter te behouden, zijn mijn pups niet voor iedereen geschikt. Ervaring is een must!

Neem voor meer informatie contact met mij op:

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it
www.canecorsonancy.be
www.facebook.com/canecorsonancy