Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Heupdysplasie Beoordeling HD rofo Vergelijk HD uitslagen Elleboog Dysplasie Erfelijkheid HD & ED Beweging Cherry Eye Het gebit Voeding Wanpraktijken

Gezondheid

Op deze site kunt u artikelen vinden betreffende de gezondheid. Deze site zal steeds verder worden uitgebreid.

Op het moment kunnen we stellen, dat de Cane Corso over het algemeen een zeer gezond ras is. Naast Heup Dysplasie zijn er geen levensbedreigende ziektes of aandoeningen die op grote schaal voorkomen. De kans op HD is echter zeer goed te verkleinen, door niet alleen naar de HD uitslagen van de individuele ouderdieren te kijken, maar vooral ook naar wat ze al eerder vererft hebben (indien mogelijk) en overige familie zoals ouders, voorouders en nestgenoten. HD wordt hier niet door uitgesloten, maar het verkleint de kans op problemen gigantisch.
Sinds 1 mei 2002 heeft er een wijziging in de beoordeling van HD in Nederland plaatsgevonden. Hierdoor lijken de HD uitslagen veel beter te zijn. De uitslagen zijn ook beter, maar omdat er minder kritisch beoordeeld wordt met betrekking tot de, tot voor 1 mei 2002 haast onmogelijke uitslag HD - / A (slechts 2 Cane Corsos hebben voor mei 2002 deze beoordeling gekregen. De eerste was de door ons zelf gefokte Cleo en de tweede haar half-zusje Chiaro E Tondo Delchiara, gefokt door Jose de Vries, Chiaro E Tondo kennels).
De heupen zijn dus niet beter geworden. En een hond is meer dan alleen heupen. Veel HD + / D honden zullen nooit in hun leven last krijgen van hun heupen. De beoordeling is puur op de fok gericht, zodat fokkers hiermee rekening kunnen houden om zo de kans op HD problemen tot een minimum te beperken. Ouders, voorouders en nestgenootjes zijn minstens net zo belangrijk als de individuele hond. Zou er alleen nog maar met HD -/A honden gefokt worden, dan zou de Cane Corso in ons land binnen de kortste keren alleen nog maar hele dichte familie van elkaar zijn. Daarmee doorfokken heeft vele grotere problemen dan HD als gevolg. Veel rassen hebben in gezondheid al veel te veel ingeleverd, door te strenge selectie op 1 gericht probleem, waardoor de familiebanden veel te nauw werden. Die fout mogen wij niet maken. Daarbij blijft het natuurlijk van belang, dat een Cane Corso ook op een Cane Corso lijkt en in het bezit is van een rastypisch karakter.
Lees meer over de nieuwe manier van beoordelen op onze HD site.

Elleboog Dysplasie komt wel voor, maar gaat meestal samen met Heup Dysplasie. Het röntgenen voor ED is dan ook niet door de rasvereniging opgenomen in de fokvoorwaarden. Wel is het aan te raden bij HD+ honden, die voor de fok gebruikt worden. Een HD+ hond welke ook nog een vorm van ED heeft, is zeker niet geschikt voor de fok. Ondanks dat ED onderzoek niet onder de fokvoorwaarden valt, hebben wij onze Stella toch officieel laten beoordelen. Dit, omdat zij met haar wilde spel, veel korte draaien maakt en hierbij haar ellebogen zeer zwaar belast. Ze is gelukkig vrij bevonden van ED. Om haar ellebogen hoeven we ons dus geen zorgen te maken in de toekomst.

Naast HD komt een Cherry Eye helaas vrij veel voor binnen het ras. Hierbij komt het bindweefsel onder het oog als een balletje naar buiten. Er zijn 3 methoden om dit te verhelpen. Hierna heeft de hond er geen last meer van en er doen zich zeer zeker geen levensbedreigende situaties voor. Het is slechts een tijdelijk ongemak voor de hond. Gezien de geringe populatie Cane Corsos in Nederland, die geschikt zijn voor de fok geselecteerd op HD en exterieur, wordt een Cherry Eye niet voor de fokkerij uitgesloten. De vererving van een Cherry Eye is nog niet geheel duidelijk.

In Amerika komt een ernstige vorm van demodex, Red Mange, een enkele keer voor. Dit is een soort puppyschurft waarbij de hond zelfs geheel kaal kan worden en er zelfs aan kan overlijden. Deze vorm van demodex is te wijten aan een slecht immuunsysteem van de hond. In Europa is deze aandoening echter nog niet bekend. Waarom het wel in de VS voorkomt is een groot vraagteken. Een theorie is, dat in de VS anders geënt wordt, waardoor de Red Mange als het ware getriggerd wordt. In de VS worden medicamenten voor Hartwormen aan iedere hond gegeven. Hartwormen komen in Europa niet voor. Wij gebruiken deze medicatie dan ook niet. Het kan dus zijn, dat de Hartworm medicatie de Red Mange triggert. Dit is echter slechts een theorie. Indien iemand binnen Europa een geval van Red Mange tegenkomt, vragen wij u dit aan ons te melden. Wij zullen zeer diskreet met uw informatie omgaan. Ons gaat het er om de oorzaak van dit probleem te lokaliseren. Een hond die aan Red Mange heeft geleden, is ook na genezing niet geschikt voor de fok. Het slechte immuunsysteem is erfelijk en dit willen wij niet binnen ons ras verspreiden.

Onderstaande artikelen gaan verder in op bovenvermelde en overige onderwerpen.

Heupdysplasie | Beoordeling HD rofo | Vergelijk HD uitslagen | Elleboog Dysplasie | Erfelijkheid HD & ED | Beweging | Cherry Eye | Het gebit | Voeding | Wanpraktijken

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it