Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Omhoog ItaliŽ reizen Herstel en erkenning Gebruiken Anekdotes Karakter Uitleg standaard De rasstandaard

De gebruiken van de Cane Corso

De Cane Corso werd in het oude ItaliŽ voor vele verschillende dingen gebruikt. Hierdoor was het een hele nuttige hond en is dit een van de redenen dat het ras nu nog bestaat.

Een van de gebruiken was: het beschermen van het vee. Het vee liep in ItaliŽ los zonder afrastering. Als er een dier te ver van de kudde vandaan liep, greep de Cane Corso in. Op deze manier werd de kudde bij elkaar gehouden en had de boer geen moeite met het vinden van zijn dieren. De Cane Corsos hielden ook wilde dieren zoals wolven weg van de kuddes. Als bijvoorbeeld een varken (die in die tijd ook in het wild gefokt werden) beviel van jongen, verstopte zoín varken zich op een plaats waar de boer haar niet kon vinden. Als de boer dan een varken miste, lokaliseerde een Cane Corso het varken en de boer kon de biggen meenemen naar zijn boerderij. Het moedervarken liet dit echter natuurlijk niet zonder tegenstand toe. De Cane Corso hield dan het moeder varken op afstand, zodat de boer de biggen in een zak kon doen en te paard de biggen naar de stal kon brengen. Het moeder varken liep dan in een draf achter het paard aan om haar biggen niet uit het oog te verliezen. Eenmaal op de boerderij aangekomen werd moeder dan met haar biggen herenigd. De Cane Corso had zijn werk gedaan. Dit is slechts een van de gebruiken van de Cane Corso als veehouder.

De Cane Corso werd (en wordt nog steeds) ook als waakhond gebruikt. Voor de bewaking ís nachts werden vooral de zwarte honden gebruikt. Dit omdat deze dan voor de indringer moeilijk te lokaliseren zijn.

De Cane Corso werd ook gebruikt voor de jacht. Hier ging het vooral om het groot wild, zoals wilde zwijnen. Hiervoor werden de licht gekleurde honden gebruikt, zodat de jager altijd duidelijk kon zien welk dier zijn eigen hond was. De Cane Corso hield dan het wilde zwijn vast, zodat de jager met zijn dolk de genadeslag kon geven. De Cane Corso heeft menig jager van de slagtanden van een wild zwijn gered, vaak met gevaar voor eigen leven.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de gevarieerde gebruiken van de Cane Corso. Bij de anekdotes vindt u enkele grappige voorbeelden van enkele gebruiken.

Omhoog | ItaliŽ reizen | Herstel en erkenning | Gebruiken | Anekdotes | Karakter | Uitleg standaard | De rasstandaard

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it