Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Omhoog ItaliŽ reizen Herstel en erkenning Gebruiken Anekdotes Karakter Uitleg standaard De rasstandaard

Een korte uitleg van de rasstandaard

Dit is slechts een korte beschrijving van het uiterlijk, waarbij ik wat belangrijke punten extra benadruk. Een uitgebreide beschrijving is uiteraard de rasstandaard.

Het uiterlijk:
Hier is de rasstandaard duidelijk in. Maar om een rasstandaard te begrijpen, dient men zich hierin wel te verdiepen. Ik geef toch even een hele kleine uitleg over een paar belangrijke punten.

Om te beginnen het hoofd.
Het profiel van de kop dient als volgt te verlopen. Een aflopende schedel en de neusbrug horizontaal. Deze hoekingen worden in de rasstandaard de parallellen genoemd. Deze horen dus niet parallel aan elkaar te lopen, zoals helaas vaak wel het geval is. Een afhangende neus is dus fout.
Verder dient de neuslengte 32 - 36 % van de totale lengte van het hoofd te bedragen. Dit is ongeveer gelijk aan 1/3 van de totale lengte van het hoofd, vanaf de punt van de neus, tot achter de achterhoofdsknobbel. Een te korte neus geeft een Boxerachtig effect. Maar wat wij heel vaak zien is een te lange neus. Dit geeft een Labradorachtig effect. Beide zijn zeer zeker niet gewenst.

Wat verder heel belangrijk is, is de verdere verhouding van de neus. De lengte weten we nu. Maar de neus hoort net zo breed als diep als lang te zijn. Dus een gelijkbenige kubus. Zowel bij een te lange als bij een te korte neus, zijn deze verhoudingen niet haalbaar.
Het hoofd mag ook niet te rond zijn. De Cane Corso heeft wel een redelijk groot hoofd, maar vrij afgeplat met duidelijke contouren, alsof het uitgebeiteld is. Een te rond hoofd geeft een Bullmastiff effect en dat is ook niet gewenst.
De Cane Corso hoort vrij strak in het vel te zitten. Teveel vel gaat hangen rond de kop. Dit geeft een Mastino effect en is ook niet gewenst.

Een Cane Corso is een ras op zich. Hij hoort niet op een ander ras te lijken.

Het gebit:
Het gebit hoort ondervoorscharend te zijn, waarbij een tanggebit ook is toegestaan. Ondervoorscharend is een lichte ondervoorbijt. Dus geen onderbeet zoals we dat vaak bij Bulldoggen zien, maar de ondertanden net ietsje voor de boventanden. Een scharend gebit (dus de boventanden iets voor de ondertanden) is een fout. Een bovenvoorbeet is zelfs een diskwalificatiefout.

Ook over het lichaam is de rasstandaard duidelijk. De Cane Corso is een atletische hond, met een zeer goede bespiering en massa en met een stel flinke stevig poten. Het mag absoluut niet vergelijkbaar zijn met het lichaam van een Doberman. Een Cane Corso dient moed, kracht en trots uit te stalen.
Een Cane Corso mag niet de kleuren van een Rottweiler/Doberman hebben. Dit is een foutkleur. Een Cane Corso hoort altijd een masker te hebben, wat niet boven de ogen komt. Bij zwart en blauw is dit niet zichtbaar. Maar bij een zandkleurige hond mag er absoluut geen zwart (of blauw) boven de ooglijn komen. En al helemaal niet over de rug!

Lees ook de korte uitleg over het gewenste karakter van de Cane Corso, om zo een betere indruk te krijgen van hoe hij echt hoort te zijn.

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it