|
Reizen door Italië |
Omdat de Cane Corso van oorsprong een Italiaans ras is, ben ik uiteraard door de jaren heen, heel wat keren in Italië geweest om op shows en bij fokkers thuis de honden te bewonderen. Bij de fokkers thuis valt veel meer te zien en te leren dan op de shows. Op de shows verschijnen slechts de beste showexemplaren. En wat is nu een goed showexemplaar? Dat hangt dan weer af van de keurmeester. En tussen de keurmeesters verschillen de smaken aanzienlijk. En dan heb ik het nog niet over de politieke beslissingen, waarbij sommige keurmeesters de voorkeur duidelijk niet voor het type hond hebben, maar voor wie de eigenaar of fokker van de hond is. Laat je neus genoeg op de shows zien in binnen en buitenland en de keurmeesters leren je kennen, zodat in geval van twijfel je als nummer 1 uitkomt. En keurmeesters zijn ook maar mensen die blijkbaar heel veel twijfelen. Ikzelf ging me daar onbewust ook schuldig aan maken. Toen ik met een mindere kwaliteit hond ging winnen van de voor mij overduidelijke betere honden, heb ik ook een stapje terug gedaan met het showen. De betreffende hond showde ik enkel voor de socialisatie, omdat zij in karakter alles behalve goed was na een slechte ervaring met een kind toen zij pup was. Maar doordat ik hierdoor juist op alle shows aanwezig was, zag ik zelf hoe ik de keuzes van de keurmeesters hierdoor al beïnvloedde. Voor mij een kwalijke zaak. Nu is het normaal dat een ras een evolutie volgt. Kijk bijvoorbeeld naar de Engelse Bulldog, die vroeger heel anders was dan wat we tegenwoordig op de shows tegenkomen. Toch voldoen de huidige Bulldoggen aan de rasstandaard en het oude type niet meer. Dit doordat rasstandaarden in de loop der jaren aangepast worden aan de grillen van het modeplaatje. Dit is in de kynologie heel normaal. En mensen die hierin meegaan zijn in mijn ogen dan ook helemaal niet verkeerd bezig. Zelf zie ik echter op de shows niet meer het ras waar ik in 1993 voor gevallen ben en waar ik vervolgens 2 jaar lang naar gezocht heb. De rasstandaard van de Cane Corso is tot op heden (eind 2009) in type nog niet aangepast. Maar aangezien de voorkeuren op shows toch vaker richting type Bullmastiff of zelfs Boxer gaan, verwacht ik dat ook ons ras er vroeg of laat aan gaat geloven en dat de rondere koppen met de kortere neuzen welke nu de mode zijn, later in een nieuwe rasstandaard wel gaan passen. Ik hoop echter dat ik hier geen gelijk in ga krijgen.
Bij de fokkers thuis zag ik ook de overige exemplaren, waarbij mijn voorkeur de laatste paar jaar opvallend vaak naar deze honden ging en niet zozeer naar hun betere showexemplaren. En gelukkig worden deze honden niet altijd uitgeschakeld voor de fok, maar gewoon ingezet om toch zo ook het oorspronkelijke type een beetje te kunnen behouden.
Mijn drang naar dat oorspronkelijke type bracht mij uiteindelijk dan ook naar Puglia, Zuid Italië en dan voornamelijk naar Manfredonia, waar bij Umberto Leone en Tomassino Castignano, evenals een Michele Bocci in het nabij gelegen San Giovanni Rotondo, toch de oorspronkelijke keuken van de Cane Corso zich nog steeds bevindt. Hier zie ik dan ook gelijk het oorspronkelijke karakter terug (zie het artikel karakter uitgebreid). Het was een eer voor mij om de legendarische, helaas inmiddels overleden, Diablo van Umberto Leone in het echt meerdere malen te hebben mogen bewonderen. Net als de even zo legendarische Tuco van Tomassino Castrignano. Grote sterke honden, met een uitzonderlijke goede lichaamsstructuur en karakter. En zeker niet verkeerd in type. Ik denk dat Diablo het zelfs op de hedendaagse shows, bij de oude keurmeesters welke het ras vanaf het begin al keuren, het best nog goed zou hebben gedaan. Ze zijn hard in karakter, maar hierdoor de beste waakhonden en goed voor hun baas. Deze mensen fokken nog steeds volgens hun eigen idealen, zoals ze dat al ruim voor de erkenning van het ras deden. Toch past hun ideale plaatje in die huidige standaard, welke gebaseerd is op zo'n 70 honden, gemeten door oa. Dhr. Morsiani, welke voor een groot deel van deze 3 fokkers afkomstig waren. De huidige rasstandaard anno 2009 is dus eigenlijk voornamelijk gebaseerd op het ideaal plaatje van oa. deze fokkers. Dit is zo ook het ras waar ik in 1993 voor viel. Deze fokkers kunnen uren vertellen over de honden, hun voorouders en de geschiedenis van het ras en hun honden. Helaas ieder in zijn eigen dialect en dat maakt het er niet altijd even gemakkelijk op om een goed gesprek te hebben. Maar het is altijd even gezellig en we komen er uiteindelijk altijd wel weer uit, uiteraard met wat hulp van de jongere plaatselijke bevolking, welke de oude en nieuwe dialecten verstaan en correct Italiaans spreken en in geval van nood ook redelijk Engels. Nu is het niet zo dat alle fokkers in Zuid Italië (Puglia en omstreken) dat oorspronkelijke type fokken. Hier is de financiële crises het zwaarst van heel Italië en hebben diverse fokkers het oorspronkelijke type uit het oog verloren en zijn veel meer naar het populaire showtype overgestapt. Vooral nu "Zuid Italië" erg in trek is voor mensen die graag ook iets "bijzonders" willen, hebben deze fokkers hun kans geroken om in de crises er toch beter van te kunnen worden. Helaas ten koste van.......
Het oorspronkelijke type wordt ook wel rustic/rustiek genoemd. Echter wordt dit woord helaas ook vaker gebruikt als excuus voor honden met lange smalle neuzen. Deze worden dan door de baasjes rustiek genoemd, om zo een excuus te hebben voor het fokken met deze in type mindere kwaliteit honden. Het echte rustieke van de Cane Corso is niet goed uit te leggen. De Cane Corso IS een rustiek ras. In type hoort een Cane Corso in ieder geval een brede, diepe en krachtige voorsnuit te hebben, welke zeker niet te kort is. Maar absoluut geen rond hoofd, zoals we bij de Bullmastiff zien. Maar rustiek betekent veel meer dan alleen het type. Het is echt niet even zomaar uit te leggen. Het is een ervaring die je moet meemaken. Het gehele plaatje moet kloppen. Het type, het karakter, de lichaamsbouw en zelfs de omgeving waar de Cane Corso gehouden wordt. Niet dat een hond die een leven lang aan een ketting ligt, zoals toch ook vaak in Zuid Italië het geval is, nu zo heerlijk rustiek is. Maar ik zou zeggen, ga en maak het mee. Pas dan is het mogelijk te begrijpen als uw voorkeur net als de mijne naar het oorspronkelijke ras gaat en niet naar het huidige mode plaatje. Ik ben blij dat ik diverse pups van deze fokkers in en rond Nederland heb mogen plaatsen, waardoor we hebben kunnen zien, dat de honden met deze harde karakters, bij een huiselijke opvoeding zoals deze in Nederland normaal is, prima kunnen functioneren. Ze zijn lief voor baas en familie. Maar toch ook nog goede waakhonden die minder vriendelijk zijn tegen ongenode gasten als het echt nodig is. Het is dus absoluut niet zo dat we tegenwoordig maar softere karakters moeten gaan fokken, omdat de oorspronkelijke karakters niet in onze maatschappij zouden passen. Mensen welke deze mening hebben zouden er beter aan doen om gewoon een ander ras te kiezen. Ook in Italië zien we tegenwoordig op shows veel softere karakters die vaak doorslaan naar het bange. Bange honden zijn juist het gevaarlijkste in onze maatschappij, omdat bange honden juist uit angst eerder bijten. Dit is absoluut ongewenst en heeft niets meer met Cane CORSO te maken. Corso vrij vertaald betekent gewoon "sterk/krachtig". Cane betekent hond. Een Cane Corso is dus vrij vertaald gewoon een sterke/krachtige hond. Niets meer en vooral niets minder. Italië heeft naast goede honden, nog veel meer te bieden. Het is een waanzinnig mooi land om te bezoeken, met overheerlijk eten. En alles is heel betaalbaar. Misschien zou u uw volgende zomervakantie kunnen combineren met deze mooie omgeving, het strand, het eten en uiteraard ook enkele gastvrije fokkers bezoeken om zo iets van de sfeer van de Cane Corso te mogen proeven. Het is een ervaring welke niet uit te leggen is.
Nancy Koper
|