Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Omhoog Heupdysplasie Beoordeling HD rofo Vergelijk HD uitslagen Elleboog Dysplasie Erfelijkheid HD & ED Beweging Cherry Eye Het gebit Voeding Wanpraktijken

De beoordeling van een HD röntgenfoto

Onderstaande uitleg over hoe te beoordelen of een HD rofo (=röntgenfoto) recht is genomen, kreeg ik van Tom Deleu die samen met zijn vader een dierenartspraktijk heeft en zich gespecialiseerd heeft in orthopedie. Zijn afstudeerproject ging over de rechte rofo en alles wat daarmee te maken heeft. Vader en zoon röntgenen officieel voor alle landen.

Ik krijg heel wat rofo’s binnen die officieel beoordeeld zijn, waarbij men mijn mening vraagt voor de uitslag binnen is. Mijn eerste gedachte is vaak al dat de rofo eigenlijk scheef is. Jan Deleu (vader van Tom) heeft mij ooit gebrainwashed over hoe te oordelen of een rofo echt recht is. Niet voor niets heeft Tom daar zijn afstudeerproject van gemaakt. Maarja, daar kijken ze bij GGW niet naar en dus schat ik zo ook wel in wat de beoordeling zou worden.

Een slechte aansluiting, ondiepe kommen aan de hand van een scheve rofo kan bij een rechte rofo met goed ingedraaide poten zomaar een goede/onvoldoende aansluiting zijn, met voldoende diepe kommen en een aanzienlijk hogere norbergwaarde. Het omgekeerde kan in sommige gevallen echter ook. Een scheve rofo kan een ondiepe kom (als er maar 1 ondiepe kom is) maskeren. De aansluiting kan op een scheve rofo beter lijken dan dat hij op een rechte rofo is. Maar dit zijn uitzonderingen. Meestal is een rechte rofo stukken beter in beoordeling dan een niet rechte rofo. Ik heb heel wat rofo’s in mijn pc opgeslagen die officieel beoordeeld zijn. Kijk ik met onderstaande uitleg naar die rofo’s, dan is een rechte rofo echt een zeldzaamheid.

GGW beoordeeld deze scheve rofo’s gewoon. De uitslagen hebben daardoor nauwelijks waarde. De oproep van de dierenarts die mij onderstaande uitleg stuurde was dan ook dat iedereen van zijn dierenarts rechte rofo’s moet eisen! Niet alleen zouden in veel gevallen de uitslagen ook nog beter uitpakken, maar dan heeft ook de uitslag meer waarde dan nu het geval is. Kijk eens kritisch naar de rofo’s die jullie in het verleden hebben laten beoordelen…………….

Het volgende kreeg ik van Tom Deleu ter publicatie:

Hier bij de uitleg
Om te zien of de hond recht ligt:
1. ileumvleugels dienen links en rechts even breed te zijn, maximum afwijking 3 mm
2. ileumzuil links en rechts dienen even breed te zijn
3. foramen obturatorium links en rechts dienen zelfde te zijn
4. overlap van de femur (dijbeen) moet zelfde driehoek links en rechts geven
5. de 3 lijnen moeten evenwijdig zijn met een maximum afwijking van 5 %, bovendien mogen de knieschijven de rand (cortex = witte aflijning) van het been niet raken

Om te zien of de heup zelf goed is:
6. gewrichtsspleet moet nauw aansluitend zijn en evenwijdig verlopen
7. caudale rand acetabulum (= kom) moet de kop voor 2/3 bedekken
8. norberghoek moet meer dan 105 in belgie
9. geen morganline te zien, niet op dit voorbeeld, want dit was een A
verder geen tekenen van hd, djd, arthrose

Dierenartsenpraktijk Aan De Heikant
Jan Deleu - Tom Deleu
Heidestatiestraat 12
2920 Kalmthout
tel 036666263 / 0032 36666263
fax 036667909 / 0032 36667909
gsm Jan 0477594839 / 0032 477594839
gsm Tom 0477368885 / 0032 477368885
www.aandeheikant.be

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it