Home
Over ons
Onze honden
Beschikbare pups
Baasje gezocht
Webcam
De Cane Corso
Artikelen
Socialisatie
Gezondheid
Links
Photogallery
Puppy foto's
Updates
Stamboom database

Omhoog Heupdysplasie Beoordeling HD rofo Vergelijk HD uitslagen Elleboog Dysplasie Erfelijkheid HD & ED Beweging Cherry Eye Het gebit Voeding Wanpraktijken

Cherry Eye

Helaas is een Cherry Eye een regelmatig voorkomende zaak bij de Cane Corso. Hier is een kliertje in het derde ooglid ontstoken of ge´rriteerd, waardoor dit als een rood balletje naar buiten komt. Een veel voorkomend tijdstip voor dit ongemak is tijdens het wisselen van het gebit. Zand en tocht worden ook vaak als oorzaak van een Cherry Eye genoemd. Het kliertje dat ontsteekt heeft als functie het oog schoon te houden van vuil en bacteriŰn. Het wordt ook wel vergeleken met de amandelen van de mens, die ook deze schoonhoudt functie hebben, maar daarbij zelf vaak ontstoken raken.

Er zijn 3 methoden om een Cherry Eye te verhelpen:

  1. Verwijdering
    Hierbij wordt het gehele Cherry Eye als het ware weggeknipt. Dit is een vrij eenvoudige ingreep. Er zit echter een nadeel aan deze methode. In het kliertje zit ook de traanbuis. Bij het verwijderen van de Cherry Eye, wordt ook deze traanbuis verwijderd. Het kan zijn, dat de hond na verwijdering te weinig traanvocht produceert. Een droog oog kan het gevolg zijn. Om hierbij blindheid dit te voorkomen, kan men het oog vochtig houden door druppels. Een droog oog is echter een zeldzaamheid. Vele dierenarts praktijken verwijderen regelmatig een Cherry Eye in zijn geheel en hebben nog nooit een droog oog in de praktijk gehad.

  2. Vastzetten
    Hierbij wordt het Cherry Eye als het ware teruggetrokken op de originele plaats en met een aantal hechtingen vastgezet. In het verleden bleken ze echter vaker terug te komen, waarna ze alsnog verwijderd werden. Nu schijnt er een nieuwe hechtmethode te zijn, waardoor de kans op terugkomen van het Cherry Eye veel kleiner is. De hond moet voor deze ingreep onder algehele narcose. De kosten van deze ingreep zijn dan ook aanzienlijk hoger dan het verwijderen. Ook zijn er nog dierenartsen die op de "oude" methode het Cherry Eye vastzetten.

  3. Gedeeltelijk verwijderen
    Hierbij wordt alleen het ontstoken kliertje verwijderd. De traanbuis wordt intact gelaten. Door verwijdering van het ontstoken kliertje trekt de rest van het weefsel zich vanzelf terug. Ook dit wordt weer mooi aan elkaar gehecht. Dit is echter een precisie werkje, waarbij de hond ook onder een volledige narcose moet. Daarbij dient er vrijwel direct (binnen een paar dagen) na het ontstaan van het Cherry Eye geopereerd te worden. Na enkele dagen na het ontstaan van het Cherry Eye knikt de traanbuis om, waardoor deze alsnog beschadigd wordt. Indien voor die tijd niet is ingegrepen, is de kans dat de traanbuis alsnog zijn functie niet meer uitvoert aanwezig. Indien het Cherry Eye rijpt (lichter van kleur wordt) heeft deze beschadiging meestal al plaatsgevonden. Dit risico loopt men ook, als men te laat is met het vastzetten van een Cherry Eye. Het gedeeltelijk verwijderen, sluit het terugkomen van het Cherry Eye uit. Indien tijdig wordt ingegrepen is ook de kans op een droog oog minimaal. Dit kan men dus de gulden middenweg van de bovenvermelde 2 methoden noemen. Door de algehele narcose is ook deze methode aanzienlijk duurder dan het verwijderen van het totale Cherry Eye. Maar aangezien de voordelen van het gedeeltelijk verwijderen, raden wij toch deze methode aan.

Een andere goede site (Engelstalig) over het Cherry Eye is: http://www.eyevet.org/cherry.html . Hier worden de voors en tegens van de 1e en 2de methode besproken. Ook wordt aan de hand van tekening de operaties duidelijk ge´llustreerd. Over de 3de methode (gedeeltelijke verwijdering) wordt hier helaas niet gesproken.

Omhoog | Heupdysplasie | Beoordeling HD rofo | Vergelijk HD uitslagen | Elleboog Dysplasie | Erfelijkheid HD & ED | Beweging | Cherry Eye | Het gebit | Voeding | Wanpraktijken

Nancy Koper
canecorsonancy@outlook.it